دره شیرز؛ طبیعتی عجیب در دل زاگرس
به گزارش مجله میکونوس، لرستان را بهشت طبیعت ایران می دانند. آب و هوای معتدل و متنوع، گونه های گیاهی و جانوری مختلف، طبیعت بکر و دست نخورده و هزاران منظره زیبای طبیعی که ممکن است در هیچ جای ایران نمونه آن را نبینید. در سرزمین اشترانکوه زیبا، جایی در نزدیکی شهر کوهدشت و در نقطه تلاقی سه استان کرمانشاه، ایلام و لرستان، دره شیرز با تمام زیبایی هایش در کنار رود سیمره خودنمایی می کند. دره ای از نظر ساختار طبیعی شباهت زیادی با گرند کنیون دره ای در استان آریزونای آمریکا دارد، اما به مراتب زیباتر، بلندتر و البته ارزشمندتر از لحاظ تاریخی.
محصور در میان صخره هایی شگفت آور
این دره عجیب و مرموز در دل زاگرس در منطقه ای به نام اولادقباد پنهان شده است؛ از جایی که روستای گدارگه آغاز می شود و تا جایی که کناره رود سیمره به پایان می رسد. دره، رودخانه ای را در خود نگاه داشته است که بعد از سپری کرده طول 5 کیلومتری دره شیرز به رودخانه سیمره می ریزد. این دره در آغاز راه خود از روستای گدارگه، میان دیواره ای با ارتفاع نزدیک به ده متر قرار گرفته است و هر چه جلوتر می رود به ارتفاع آن افزوده می شود تا جایی که در منطقه پرتگاه رک و جهتهای پایانیی دره، ارتفاع دیواره ای که شیرز را در خود محصور کرده به 150 تا 200 متر می رسد.
دره شیرز را صخره های تند و تیز، زمخت و عجیب که حاصل فرسایش سنگ و کوه هستند، شکل داده اند. جهت دره را چشمه سارهای متعد کوچک و بزرگ پرآب کرده اند. از این رو، از پوشش گیاهی و جنگلی بکر و طبیعت بسیار زیبا و دل انگیز برخوردار است. سراسر جهت درختان و بوته های متعدد از جمله میوه های وحشی در آن رشد کرده اند. آبشاری نیز در میانه راه دیده می شود که آبشار شیرز نام دارد.
جایی خنک در چله تابستان
شیرز در دل کوه های بلند قرار گرفته است و عمق زیاد دره نیز مزید بر علت می شود تا هوای آن منطقه را در فصل پاییز و زمستان سرد و کوهستانی کند. در فصل بهار و تابستان اما هوا بسیار معتدل و دلچسب است و حتما با کم شدن نور آفتاب، هوای خنکی را لمس خواهید کرد که شما را مجبور به پوشیدن یک لباس گرم تر می کند.
از غارنشینان تا مناره سنگی
زیبایی های طبیعی بخشی از ارزش این دره زیبا را شکل می دهد. این جاذبه عجیب طبیعی به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسیده است چرا که در این تنگه، محوطه هایی باستانی وجود دارد که آثاری از دوران غارنشینی انسان را در خود جای داده است. همچنین در میان دره شیرز ستونی طبیعی قرار گرفته است که در طی میلیون ها سال به دست باد و زلزله پدید آمده و ارتفاع این ستون از کف صخره تا بالاترین نقطه آن به 80 متر و قطر آن به 10 متر می رسد. این ستون به مناره سنگی معروفیت دارد. از دیگر عناصر ارزشمند این دره می توان به محوطه های غنی از دوره های سنگ موجود در آن اشاره کرد. همه این جاذبه ها دست در دست هم داده اند تا سازمان میراث فرهنگی را مجاب کند در طرح جامع گردشگری استان لرستان توجه ویژه ای به این منطقه در شهرستان کوهدشت داشته باشد.
در این زمینه بخوانید:
راهنمای سفر به تخت سلیمان؛ این دریاچه اسرار عجیبی دارد
جایی برای نابودی نیست
زیبایی های وصف ناپذیر این دره باعث شده است گردشگران بسیاری برای دیدن آن به منطقه سفر کنند. در میان این گردشگران ممکن است افرادی باشند که با رعایت نکردن اصول طبیعت گردی و حفاظت از آثار طبیعی و باستانی، موجبات تخریب و زیان به دره را فراهم کرده باشند. از این رو، فعالان حوزه محیط زیست و روزنامه نگاران نسبت به آسیب هایی که گردشگری ممکن است به این منطقه وارد کند، هشدارهایی داده اند.
منبع: ایرنا زندگی