سلبریتی بازی با جان انسان ها، چرا مهناز افشار مسئولیت حرفش را نمی پذیرد؟
به گزارش مجله میکونوس، ماجرای تبلیغ یک آمپول توسط مهناز افشار سر و صدای بسیاری در رسانه ها به پا کرد که در این گزارش موضوع مذکور را از زوایایی دیگر مورد آنالیز قرار می دهیم.
به گزارش، در روزهای گذشته سخنان یک سلبریتی در فضای مجازی واکنش بسیاری را برانگیخت. مهناز افشار که این بار با تبلیغ یک آمپول برای پیشگیری از اعتیاد در یک ویدئو ظاهر شد، سخنانی را بر زبان آورد که بار دیگر حاشیه ساز شده و واکنش های منفی بسیاری را به همراه داشته است.
این بازیگر در کلیپی درباره آمپولی به نام نالوکسان حرف می زند که می تواند از سوء مصرف موادمخدر جلوگیری کند. آمپولی که مردم می توانند بدون نسخه پزشک از داروخانه ها تهیه نمایند. بلافاصله پس از این ماجرا، بسیاری از کاربران توییتر به این ویدیو واکنش نشان دادند و از خانم افشار خواستند که در این حوزه دخالت نکند.
:
هر چند مهناز افشار در توییتی کوشش کرد پای خود را از این ماجرا بیرون بکشد و با اصطلاح پزشک هم پزشک های قدیم سعی کرد کمی از فشارها بکاهد با این حال دامنه واکنش های مجازی آن قدر بالا گرفت که روز گذشته وزارت بهداشت به تزریق این آمپول واکنش نشان داد و اعلام نمود استفاده این داروبدون تجویز پزشک خطرناک است و بهتر است سلبریتی ها دارو و درمان را به اهلش واگذار نمایند.
در همین رابطه سخنگوی سازمان غذا و دارو در واکنش به اظهارنظر مهناز افشار مبنی بر مصرف داروی نالوکسان برای جلوگیری از مرگ ناشی از سوء مصرف مواد، گفت: سراسر این اظهارات اشتباه است و داروی نالوکسان دارویی است که حتما باید با تجویز پزشک تهیه گردد. سخنگوی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه کاملا این اظهارات را تکذیب می کنیم، گفت: این اظهارات اشتباه است و دخالت در امر درمان محسوب می گردد. این خانم بازیگر هیچ تخصصی در این زمینه ندارد و سراسر اظهارات شان اشتباه است که می تواند منجر به سرگردانی و عوارض ناگوار برای مردم گردد.
در همین رابطه یک جامعه شناس؛ و یک دارو ساز نظرات آنها را درباره تبعات اجتماعی چنین اظهارنظرهایی جویا شد.
یک داروساز از بعد پزشکی مسئله را مورد آنالیز قرار داد و گفت: پزشکان برای تجویز درست یک دارو برای بیمار، باید ابتدا تشخیص درستی از بیماری او به دست آورند. این یک اصل ساده اما اساسی کار ماست. تشخیص اینکه به فرض شخص اوردوز نموده یا دچار حالتی شبیه اوردوز شده است. در مورد تجویز همین آمپول نالوکسان خیلی مهم است که تشخیص مان درباره نوع ماده مصرفی توسط شخص درست باشد. تشخیص اینکه او مخدر مصرف نموده، آمفتامین زده یا مثلا قرص روانگردان استفاده نموده است. پس از طرق بالینی و آزمایشگاهی اول کوشش می کنیم نوع مسمومیت را تشخیص دهیم.
وحید نقدی ادامه می دهد: چرا باید تشخیص پزشک دقیق باشد چون این آمپول بیشتر برای مخدرها تجویز می گردد. از سویی ما در جامعه باورهای غلطی درباره برخی بیماری ها داریم. برای مثال بسیاری مردم فکر می نمایند کسی که دیابت دارد و از حال رفته به علت بالا رفتن قند خون باشد در صورتی که برعکسش شاید اتفاق افتاده و دلیل این از حال رفتن افت قند خونشان باشد. خب اگر در چنین شرایطی تشخیص درست صورت نگیرد وبه طرف انسولین بزنند بسیار خطرناک است. این مثال را گفتم تا اهمیت تشخیص را برای تان بازگو نموده باشم. این داروساز ادامه می دهد: یا مثلا استفاده بی رویه همین نالوکسان می تواند منجر به ایست قلبی گردد. از سویی تشخیص دوزبندی دارو برای بیماران مبتلا به اعتیاد از سوی پزشک بسیار مهم است. اینکه دوز مصرفی این شخصی که مثلا اوردوز نموده چقدر بوده است؟ در جهان هیچ آمپولی بدون تجویز پزشک مصرف نمی گردد.
همچنین این دارو، دارویی است که معمولا در اورژانس و اتاق عمل با تجویز پزشک و تحت یک شرایط خاص استفاده می گردد.
این دارو ساز با بیان اینکه این ها را گفتم که اهمیت موضوع را دریابید، اضافه نمود: من خودم که داروساز هستم هیچ وقت جرات اینکه بخواهم آمپولی مانند نالوکسان را برای کسی تجویز کنم را به خود نمی دهم چرا که مسئله بسیار حساس و خطرناک و پای جان آدمی وسط است.
امان الله قرایی مقدم جامعه شناس درباره چنین تبلیغی از سوی یک سلبریتی گفت: گفته های این بازیگر نشان و المانی است از یک پدیده حاد اجتماعی که باید به صورت جد این پدیده مورد آنالیز جامعه شناسان قرار گیرد. در سال های اخیر شاهد اتفاقی منحصر به فرد در فضای سیاسی و اجتماعی کشور بوده ایم به نحوی که افراد مشهور اعم از وزرشکاران، هنر پیشگان و.... در امور غیرتخصصی دخالت می نمایند و برای مردم نسخه می پیچند. واقعیت این است که تجربه زیست و نهاد آموزش جامعه به ما یاد نداده در اموری که نسبت به آن بی اطلاعیم اظهار فضل نکنیم و این پدیده نابه هنجار متاسفانه در بطن جامعه ما ریشه دوانده است. این می گردد که به اصطلاح قصاب توهم می زند که لباس پزشکی بر تن دارد و کشتی گیرها فکر می نمایند می توانند نماینده مجلس شوند و مسائل شهری را فتیله پیچ نمایند. حالا یک بازیگری که نه معنی اوردوز را می داند و نه در علم پزشکی سرشته دارد به راحتی می آید و راجع به چنین مسئله حیاتی که با جان انسان ها سرو کار دارد، اظهار نظر می نماید.
قرایی مقدم با بیان اینکه اظهارات و اقداماتی از این دست احتمالا نشانه هایی از یک پدیده نابه هنجار اجتماعی است، ادامه داد: آنچه توجه به اظهارنظر سلبریتی ها در مورد مسائل مختلف از جمله محیط زیست و درمان را واجد اهمیت می نماید، نه هیاهویی زرد و جنجال سازی و حاشیه سازی های مختص فضای مجازی که ضرورت آنالیز و آسیب شناسی وجود پدیده ای عمومی و ریشه دوانده در بطن اجتماع است؛ پدیده ای که گسترده است و ابعاد مختلفی دارد.
این جامعه شناس گفت: بگذارید مسئله را باز کنم. در انتخابات ها شاهدیم که کاندیداهای مختلف برای کسب رای بیشتر دست به دامن سلبریتی ها می شوند. در این اینجا مکانیزیمی تحت عنوان تلقین وجه (اصطلاحی در روانشناسی اجتماعی) به شکلی ناخودآگاه انجام می پذیرد. در اینجا باید توجه داشته باشیم که تلقین با تقلید متفاوت است. تلقین عملی نیندیشده شده و ناآگاهانه است. در حالی که در ساختار تقلید آگاهی وجود دارد. پس در تلقین ما با القا و آگاهی کاذب روبرو ایم. حالا همه این مولفه ها را در یک گستره اجتماعی باید مورد آنالیز قرار داد؛ به عبارت دیگر باید سوال را این گونه بیان کرد؛ دامنه القای آگاهی کاذب از زبان یک سلبریتی مشهور و احتمالا محبوب در جامعه چه میزان است و تبعات این تلقین عمومی تا چه حد می تواند گسترده باشد.
از این جامعه شناس می پرسم چرا سلبریتی که پیش تر در حوزه های دیگر مثل محیط زیست نیز اظهارنظر می کرد، حالا به خود اجازه می دهد در حوزه ای حساس مثل درمان و پزشکی ورود کند، پاسخ می دهد: دلیل چنین اظهار نظرهای بی محابایی این است که طرف می داند هر تبلیغی در هر زمینه ای انجام دهد در نهایت بازخواست نمی گردد این در حالی است که در جوامع غربی اگر شما ادعایی کنید در زمان مناسب مورد بازخواست عمومی قرار خواهید گرفت و افکار عمومی شما را به محکمه خواهد کشاند.
در واقع در همه جای جهان این بهره برداری نادرست از وجه سلبریتی ها انجام می گردد به دلایل مختلفی چون کسب قدرت و سود بیشتر! با این حال در برخی کشورها به علت وجود نهادهای مدنی قدرتمند، مولفه محکمه عمومی و به تبع آن بازخواست افراد، عنصر مسئولیت پذیری و تعهد را قوام می بخشند و در برخی دیگر از کشورها به علت نبود این مولفه وضعیت تا حدود زیادی متفاوت است. در چنین جامعه ای همه خود را پزشک، سیاستمدار، خلبان و ... می دانند و همه می توانند در هر حوزه ای ایده پردازی نمایند. از سویی شاهدیم که برخی افراد مشهور همین جامعه همزمان که خود را فعال حقوق حیوانات، فعال اجتماعی و حقوق زنان و محیط زیست می دانند، تاکید می نمایند درست است که سیاسی نیستند اما مسائل طبقات محروم را درک می نمایند و در تلویزیون اشعار مولانا را تحلیل می نمایند. به عبارتی بهتر آنها فعال حقوق زنان هستند بی آنکه چیزی از جنبش زنان خوانده باشند، در چنین شرایطی آنها پروپاگاندای پخش آگاهی کاذب می شوند.
قرایی مقدم با بیان اینکه تبلیغ این بازیگر سینما دو بعد شخصی و عمومی دارد بیان داشت در بعد شخصی می توان آن را بی تعهدی و بی مسئولیتی نامید و در بعد اجتماعی می توان آن را تحت پدیده ای نابه هنجار و نهادینه شده در بطن اجتماع ایرانی مورد آنالیز کنکاش قرار داد.این جامعه شناس گفت وگوی خود را با این سوال سرانجام داد اینکه چرا جامعه ما بازخواست نمی نماید؟ چرا از خانم افشار نمی خواهد مسئولیت حرفش را بر عهده بگیرد؟
منبع:مشرق
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان