قالب های شیرینی پزی؛ کاربرد، مزایا و معایب هر کدام چیست؟
به گزارش مجله میکونوس، برای موفقیت در شیرینی پزی و آشپزی فقط داشتن دستورهای خوب و دقیق کافی نیست؛ چون که عوامل بسیاری در فرایند شیرینی پزی تاثیر گذارن و یکی از مهم ترین اون ها انتخاب ابزار صحیحه. علاوه بر لزوم اطلاع از میزان پیمانه ها و لوازم میزان گیری، جنس، شکل و سایز مناسب ابزارهای شیرینی پزی هم در کیفیت کار و گرفتن برترین نتیجه تاثیر زیادی دارن. برای خرید قالب مورد احتیاج خود، اول باید بدونید اون رو برای چه کاری میخواید. قالب ها در جنس ها ، شکل ها، مدل ها و میزان های مختلف موجود هستن. در این مطلب از دسته دانستنی در مجله اینترنتی خبرنگارانانواع قالب ها رو همراه با کاربردهاشون معرفی می کنیم.
1- قالب مافین و کاپ کیک (Muffin/Cupcake Tin)
این قالب برای تهیه کیک های تکنفره و مافین استفاده میشه و در شکل ساده یا با انواع طرح های زیبا موجوده. قالب مافین با جنس تفلون و سیلیکون در تعدادهای 6، 12 یا 24 تایی در یک قالب مستطیلی قرار دارند. عموما داخل قالب های مافین کاغذهای مخصوص مافین قرار میدن تا شکل زیباتری داشته باشه. این قالب برای مهمونی مناسبه چون کیک های تک نفره و به تعداد بهتون میده.
2- کپسول کاپ کیک و مافین (Cupcake Capsule)
به کاغذهایی که داخل قالب مافین قرار میگیرن، کپسول میگن. این کپسول ها تحمل دما تا 180 درجه رو دارن و جنس اون ها عموما از کاغذ مومی، روغنی و یا مقوایی هست. کپسول های کاغذی نازک باید داخل قالب مافین قرار بگیرن تا بعد از ریختن مواد داخل کپسول، باز نشن. قالب مافین نقش پایه رو برای کپسول ایفا میکنه اما کپسول هایی که مقوایی و محکم هستند احتیاجی به پایه ندارن؛ میتونین مواد رو داخلشون بریزین و داخل فر قرار بدین. این نوع کپسول ها شما رو از قالب های فلزی بی احتیاج میکنه.
تنوع رنگ و طرح کپسول ها زیاده و به شما این امکان رو میده که با توجه به تم مراسم و موضوع مهمانی، از بینشون انتخاب کنین.
از کپسول های کوچک کاغذی میتونین در مراسم مذهبی و ایام سوگواری برای قرار دادن حلوا و خرما استفاده کنین. معمولا حلوا رو داخل کپسول ماسوره میزنن و در نهایت با پودر پسته، پودر نارگیل و گردو تزیین میکنن.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه کاپ کیک شکلاتی با مغز نارگیل؛ کاپ کیک هیجان انگیز و سورپرایزی
3- قالب کمربندی (springform pan)
قالب کمربندی برای خارج کردن بدون مشکل کیک و دسرهایی که بافت حساس و شکننده دارن طراحی شده؛ مثل چیزکیک، کیک بستنی و کیک های بدون آرد. این قالب ها بیشتر با جنس تفلون در بازار موجوده، برای تهیه انواع کیک ها (کیک شکلاتی، چیز کیک و..) و انواع دسرها مورد استفاده قرار میگیره. این قالب ها متشکل از یک کفه متحرک و دیواره قفل دار هستند.
- اگه قراره از این قالب داخل فر استفاده کنین، بهتره کف قالب کاغذ روغنی قرار بدین؛ نحوه قرار دادن کاغذ روغنی به این شکله که روی کف قالب یک ورق کاغذ روغنی قرار میدیم و و دیواره قالب رو روی کف و کاغذ روغنی میذاریم و قالب رو میبندیم.
- از قالب کمربندی برای بیشتر دستوراتی که برای قالب های گرد ساده طراحی شده، میتونین استفاده کنین.
- نکته مهم در خرید قالب کمربندی مرغوبیت و چفت شدن کامل دیواره (کمربند) قالبه.
- در استفاده از قالب کمربندی از دستورهایی که مایه کیک خیلی رقیق و شل هست استفاده نکنین چون امکان درز کردن مایه کیک به بیرون از قالب وجود داره.
4- قالب های سیلیکونی:
سیلیکون ماده ای لاستیکی، انعطاف پذیر و در عین حال محکمه. با وجود شباهت ظاهری که این ماده به پلاستیک داره ولی از فراورده های پتروشیمی تهیه نمیشه. یکی از کاربرد های مهم سیلیکون فراوری وسایل شیرینی پزیه. قالب های سیلیکونی به دلیل انعطاف پذیری، نچسب بودن و تنوع زیاد در طرح و رنگ بسیار پرطرفدار هستن.
بیشتر بخوانید: کیک زبرا (کیک دو رنگ)؛طرز تهیه مرحله به مرحله
- قالب های سیلیکونی، قابلیت استفاده در یخچال و فریزر برای انواع دسر ها (تا منفی 25 درجه) و قابلیت استفاده در فر و تحمل دما تا 220 درجه سانتی گراد رو دارن. این قالب ها مقاوم به حرارت هستن و در دمای بالا، انتقال گرماشون از قالب های دیگه پایین تره و این امر روی ظاهر کیک یا نون تاثیر داره. انتقال کند گرما باعث میشه رویه کیک روشن تر بمونه.
- مزایای قالب های سیلیکونی: کم نشدن خاصیت نچسب بودن به مرور زمان، ضد خش، لک و ترک بودن و از دست دادن سریع گرما، شست و شوی راحت و قابل قرار دادن در ماشین ظرف شویی.
- قالب های سیلیکونی بخاطر نرمی و انعطاف پذیری، اول باید روی سینی مناسب قرار بگیرن و بعد با مواد دسر یا مایه کیک پر بشن در غیر این صورت موقع انقال دادن به فر یا یخچال دچار مشکل میشید و ممکنه موادتون از داخل قالب بیرون بریزیه.
5- قال لوف(loaf pan)
قالب لوف، قالبی عمیق و مستطیل شکل با دیواره های بلنده و در انواع فلزی و سیلیکونی موجوده. اما نوع فلزی اون رایج تره.
این نوع قالب ها برای تهیه کیک های صبحانه، پاندکیک ها، نان تست و ژله های سورپراز استفاده میشن.
- قالب لوف در مقدار های مختلف از بزرگ تا کوچیک موجوده.
- پخت کیک و نان در این قالب، قابلیت برش های منظم رو به ما میده. عمق زیاد و پهنای کم این قالب ها باعث انباشتگی مواد روی هم و زمان پخت طولانی میشه و به همین خاطر نتیجه کار بافت خاص با رویه ضخیم خواهد داشت.
6-قالب میان تهی (bundt cake pans)
این نوع قالب ها، کیکی لوله ای شکل تحویل شما میدهد. این قالب ها در مدل ساده، شیار دار و طرح دار موجود هستند و برای کیک های معمولی خانگی گزینه مناسبی هستن.
- ارتفاع برخی از این قالب ها زیاد بوده و برای کیک هایی با حجم زیاد و بافت سنگین مناسبن.
- حفره میانی وسط کیک، باعث راهنمایی گرما از وسط قالب و پخت همزمان مایه میانی و در نتیجه پخت خوب کیک میشه.
- داشتن دیواره های شکل دار این قالب ها، باعث میشه کیک ها بدون تزیین زیبا باشن و برای کیک هایی که میخوایم بدون خامه و کرم سرو کنیم، مناسبه.
- شیارهای روی دیواره هم به ورود بهتر گرما و و پخت کامل تر کیک یاری میکنه.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه کیک یخچالی(کیک سرد)؛ بدون احتیاج به فر
7- قالب تارت
این قالب ها کم ارتفاع و به شکل رایج دایره ای هستند؛ اما شکل مربع، مستطیل و قلب هم دارند. این قالب ها لبه های دالبر شکل دارن و در برخی مدل ها کف جدا هستند. که به جدا کردن راحت تارت از قالب یاری میکند!
- چون خمیر تارت حالت تردی و شکنندگی دارد، این قالب ها با جنس تفلون، فلزی و شیشه ای در بازار موجود هستند.
- این قالب ها، مقدار های مختلفی دارند؛ از مقدار های کوچک و تک نفره تا بزرگ.
8- قالب کیک ساده و معمولی (traditional cake pans)
قالب کیک ساده و کلاسیک رایج ترین نوع قالب هستند. معمولا به سه شکل گرد، مربع و مستطیل فراوری میشن و پر مصرف ترین و کاربردی ترین نوع قالب در زمینه شیرینی پزی هستن.
- اصلی ترین کاربرد این قالب ها، برای کیک های لایه لایهِ کرم دار طبقاتی تزیین شده است ولی برای براونیز، کیک های برگردان و کیک های عصرانه هم مورد استفاده قرار میگیرن.
- در انواع مقدار های مختلف در بازار موجود هستن.
- این قالب با جنس های مختلفی در بازار هست که برترین اون ها تفلون و سیلیکونه.
9- قالب های شیشه ای (pyrex)
این قالب ها با استفاده از نوعی شیشه مقاوم به حرارت ساخته میشن و خیلی از ما اون ها رو با نام یکی از برند های تجاری فراوری کنندشون یعنی پیرکس (pyrex) می شناسیم.
- قالب های شیشه ای مقاوم به حرارتن و گرما رو به خوبی انتقال میدن.
- این قالب ها با هیچ ماده غذایی واکنش نمیدن و به همین خاطر می تونید ماده غذایی پخته شده رو از قالب خارج نکنید و با همون قالب شیشه ای سرو کنید. و بعدا داخل همون قالب نگهداری کنین.
- این قالب ها ضد لک هستن؛ به راحتی تمیز میشن و قابلیت استفاده در ماشین ظرفشویی رو دارن.
- قالب های شیشه ای پختی یکنواخت تر از قالب های فلزی ایجاد میکنن. اما به دلیل زمان طولانی پخت به مقدار قالب های فلزی کاربرد ندارن.
- این قالب ها بعد از گذاشتن داخل فر، دیرتر از قالب های فلزی گرم میشن اما بعد از گرم شدن حرارت رو با شدت بیشتری انتقال میدن و بعد از اتمام پخت دیرتر سرد میشن.
- کلا فرایند پخت در قالب های شیشه ای طولانی تر و با شدت بیشتری از قالب های فلزی انجام میشه و به همین خاطر خطر پخت بیش از حد و تیرگی در کار رو ایجاد میکنن.
10- قالب های پلاستیکی:
این نوع قالب ها در انواع طرح ها و رنگ ها در بازار موجود هستن و قیمت مناسب تری نسبت به بقیه قالب ها دارن. اما در برابر گرما مقاوم نیستن و نمیتوانید از آنها داخل فر بهره ببرید. این قالب ها عموما برای تهیه ژله و دسر کاربرد دارن و خارج کردن ژله از داخل آن ها بسیار راحت است.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه کیک چای؛ کیک آسان و خوشمزه با نکات کلیدی
11- سینی رولت و سینی شیرینی پزی (Jelly rol pan)
سینی رولت، قالب مستطیلی شکلی با دیواره های عمود با ارتفاع حدود 3 سانتی متری داره. این قالب در ابعاد مختلفی فراوری میشه و به جز رولت برای پخت کیک های تخته ای، انواع شیرینی و پخت نان خانگی کاربرد داره.
تاثیر رنگ قالب ها در پخت:
- قالب های تیره، گرمای زیادی به خودشون جذب میکنن و حرارت رو بیشتر در خودشون نگه میدارن؛ پس برای دستور هایی که برشته شدن در اونها مد نظره، مناسبن مثل پای، تارت و پیتزا مناسب هستند.
- استفاده از قالب های تیره به ویژه سیاه رنگ برای کیک ها توصیه نمیشه؛ چون به دلیل جذب گرمای زیاد، مایه کیک نزدیک به دیواره ها سریع تر بسته میشه و وقتی هنوز قسمت میانی کیک خام مونده، پخت دور کیک کامل میشه. این نوع پخت باعث قله ای شدن بیش از حد کیک میشه و پخت زود هنگام دور کیک انتقال گرما به قسمت میانی رو مشکل میکنه.
- البته این به معنی بلا استفاده بودن قالب های تیره رنگ نیست و استفاده از این قالب ها ترفندهای خودش رو داره. برای استفاده از اونها دما رو پنج درجه کمتر از دمای ذکر شده در دستور قرار بدین و حرارت رو 5-10 دقیقه زودتر از زمان گفته شده خاموش کنین.
امیدواریم موارد گفته شده در بالا بتونن در انتخاب و خرید قالب های شیرینی پزی یاریتون کنن. سوالات و نظرات خودتون رو در قسمت نظرات از ما بپرسید.
منبع: اُکالا